Spring til indhold
Luk

Digitalisering

Digitalisering

 

De odenseanske arkiver satser i disse år på en øget digitalisering af samlingerne. Det sker blandt andet af bevaringshensyn – ikke mindst for de samlinger, der er lagret på ustabile magnetiske medier. Det gælder især samlingen af historiske film og video og historiske spole- og kassettebånd, der har stor værdi som kilder til byens historie. En digitalisering vil kunne redde dele af materialet for eftertiden. Odense Byråd har forhøjet arkivernes tilskud med 150.000 kr. fra 2010 til støtte af dette arbejde.

 

Digitaliseringsprojektet vil gradvist åbne for en formidling af principperne for den løbende digitalisering, fremskridtet i projektet og dele af det digitaliserede materiale via denne hjemmeside.

 

10.2.2011: Der er nu indkøbt digitaliseringsudstyr: 4 stk. LG Super Multi DVD Recorder RC389H til digitalisering af VHS video, 1 stk. Tascam CC222SL Mk2 til digitalisering af kassettebånd, 1 stk. Plustek OpticFilm 7600i til scanning af negativer og dias, 1 stk. Epson Perfection V750 Pro til scanning af positiver og negativer af diverse formater. Desuden er indkøbt 20 stk. Freecom Hard Drive Classic 2, 2 TB eksterne harddiske.

 

Stadsarkivet er nu i gang med at afprøve udstyret og producere vejledninger til brugen. Harddiskene udleveres til lokalarkiverne; 1 stk. til hver, og fra fredag d. 11.2. vil to af LG videomaskinerne udlånes på skift til de forskellige lokalarkiver. De kan lånes i en periode af 14 dage ad gangen. 

 

24.10.2011: Vi har nu indkøbt specialbygget udstyr til digitalisering af smalfilm, henholdsvis Super 8 og 16 mm film. Udstyret er vanskeligt at bruge, så det vil kun blive benyttet her på stedet af erfarent personale. Vi er endnu ikke i stand til at digitalisere Standard 8 film - godt afspilningsudstyr til dette format er i dag temmelig sjældent. Vi har også fået tilkoblet en spolebåndoptager til Tascam-maskinen, så der kan digitaliseres lyd fra spolebånd.

 

Vi er desuden i gang med at indkøbe software til redigering af det digitale slutprodukt.

 

26.6.2012: Software (Sony Vegas Pro) er indkøbt til redigering. Vi har modtaget smalfilm fra seks arkiver indtil videre, og de fem af afleveringerne er nu digitaliseret. Der er indkøbt flatbed-scannere (Epson Perfection V600 Photo med Photoshop Elements), og alle på nær fire arkiver har afhentet/aftalt afhentning.