Spring til indhold
Luk

Foredrag om kvindehistorie

Foredragsrække om kvindehistorie i Historiens Hus og på Møntergården

april og maj 2015

 

Alle foredragene i maj måned er gratis. Tilmelding ikke nødvendig.

 

 

Danske kvinder i Ravensbrück

Tid: Den 30. april kl.10-12

Sted: Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C

 

Cand.mag og adjunkt ved Grindsted Gymnasium, Maj Wedderkopp, kommer og fortæller om danske kvinders oplevelser i koncentrationslejren Ravensbrück, som var helt særlig, fordi lejren kun var for kvinder. Den kommunistiske modstandskvinde Astrid Blumensaadt, der var fra Odense, blev sendt til Ravensbrück, hvilket var en yderst hård tid for hende.

 

 

Odenseanske modstandskvinder under besættelsen

Tid: Den 5. maj kl. 19.30-21

Sted: Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C

 

Cand.mag. Ann Ammons og historiestuderende Lisette Juhl vil i dette foredrag fortælle om kvinder, der var aktive i den odenseanske modstandskamp under besættelsen. Modstandskampen var nemlig ikke kun en kamp for mænd. Kvinderne hjalp også til, og de serverede ikke bare te. De ydede også en stor indsats, og risikoen var den samme for dem som for mændene, nemlig døden. Hvad motiverede kvinderne, og hvordan udøvede de modstand? Det kan du høre mere om i tirsdagsforedraget.

 

Fire fynske kvinder på tinge

Tid: Den 13. maj kl. 19-20

Sted: Møntergården, Møntestræde 1, 5000 Odense C

 

Ph.d. i historie, Camilla Schjerning, holder foredrag om fire fynske kvinder, deres vej til og virke i Rigsdagen. Petra Petersen, modstandskvinde, valgt til Folketinget for DKP i 1945, Sofie Pedersen, byrådsmedlem i Odense for Socialdemokratiet, og Ingefred Juul Andersen, gårdejer og venstrekvinde, begge valgt i 1947 samt den fynsk fødte Marie Antoinette von Lowzow, valgt for det Konservative Folkeparti i 1950.

 

 

Klaus Berntsen og grundloven af 1915

Tid: Den 20. maj kl. 19-20

Sted: Møntergården, Møntestræde 1, 5000 Odense C

 

Da kvinderne i 1915 fik valgret til Folketing og Landsting, var det kun de valgberettige mænd, der kunne give kvinderne denne ret. Hvem var disse mænd? Og hvad var deres politiske dagsorden? Foredraget vil tage udgangspunkt i disse grundlovens ”fædre” med særlig fokus på Frederik Bajer, C.Th.  Zahle og Klaus Berntsen.

Fynboen Klaus Berntsen havde gennem sit fri-og højskolearbejde søgt at fremme landbokvindernes uddannelse, og som folketingsmand og senere statsminister arbejdede han i årene op mod 1915 for både tyende og kvinders valgret.

 

 

Rødstrømperne i Odense

Tid: Den 28. maj kl. 19.30-21

Sted: Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C

 

Jenny Cecilia Strid er cand.mag. i historie og religion og gymnasielærer ved Odense Katedralskole. Hun har skrevet speciale om rødstrømpebevægelsen i Odense. Hun vil i dette foredrag fortælle om rødstrømpebevægelsen i Odense, og hvordan den adskilte sig fra rødstrømperne andre steder i landet. Det var nemlig ikke kun et københavnerfænomen, og her i Odense er der nok mange, der endnu husker rødstrømpernes kvindefestivaler i Munke Mose.