Spring til indhold
Luk

Film

 

 

Filmsamlingen omfatter flere tusinde film i forskellige formater (smalfilm, VHS, DVD, etc.). Den ældste originalfilm i samlingen er fra 1930'erne og den yngste er ”fra i går”. Nogle af de film. der er overspillet til DVD, kan efter nærmere aftale ses på en afspiller på læsesalen.

 

Samlingen er opdelt i flere særsamlinger, hvoraf de vigtigste er:

 

Lokalhistorisk Biblioteks samling

 

Lokalhistorisk Biblioteks filmsamling består af ca. 50 DVD, der afspejler bibliotekssamlingen og som er registreret i biblioteksdatabasen for Odense Centralbibliotek. Det er optagelser, der fortæller om Fyn - fynske byer, fynsk kunst, fynske erhverv og fynske personer.

 

Af de mere kendte kan nævnes ”Dengang på Fyn 1945-1976", ”Dengang i Odense 1945-1976", ”Færgerne på Storebælt 1-9". Yderligere kan nævnes optagelser om Odense Stålskibsværft og deres skibsproduktion, Odinstårnet, fiskeeventyr, tørveæltning og meget mere.

 

Private smalfilm

 

Stadsarkivets samling af private smalfilm omfatter over 2.000 originalfilm optaget i perioden fra 1930'erne og frem til ca. 1985. Mange af filmene er afleveret til Stadsarkivet i forbindelse med en fælles fynsk indsamlingskampagne i 2001. Samlingen er registreret i arkivregistreringssystemet Arkibas, som der er adgang til på læsesalen. Du kan søge i en simpel version af systemet her.

 

I samlingen af private smalfilm kan fremhæves enkelte specialsamlinger, såsom arkitekt Aksel Jacobsens film fra 1930'erne og 1940'erne, og skræddermester E. Carlsens filmoptagelser fra besættelsesårene. Klip fra Carlsens samling er blandt andet gengivet i filmen "Odense i krigens skygge 1940-1945". Filmen (på DVD) kan købes i Historiens Hus.

 

Virksomheds- og institutionsfilm

 

Historiens Hus opbevarer flere store virksomheds- og institutionsarkiver, hvori der også findes film. Det omfatter film fra Albani-bryggerierne, Brandts Klædefabrikker, Odense Tekniske Skole, Odense Zoologiske Have og Odense Tivoli, Roulunds fabrikker, Thomas B. Thriges fabrikker og Tigersko.Orion Film

 

Den fynske filmmand Ebbe Larsen blev for alvor kendt overalt på Fyn, da han i 1988 fik til opgave at løbe den regionale fjernsynsstation TV2 Fyn i gang. Efter en halv snes år i spidsen for TV2 Fyn valgte Ebbe Larsen at sadle om. Det var kort efter sin 60 års fødselsdag. Han kastede nu sin energi over udgivelser på video og dvd under overskriften Dengang...., som blev meget populære. De viser dagliglivet i Danmark på grundlag af filmoptagelser fra 1945 til 1970. Bag optagelserne stod han selv og før den tid hans far. Ebbe Larsen valgte i efteråret 2011 at donere de kilometervis af film til Odense Stadsarkiv. Filmene er p.t. under digitalisering og registrering.

 

Odense Kommunes A/V-centers filmarkiv

 

I 1980'erne og i 1990'erne producerede Odense Kommunes Radio- og TV-studie film- og lydoptagelser for kommunale institutioner på opgavebestilling. Hele filmarkivet er overdraget til Historiens Hus. Samlingen omfatter egenproduktioner, men også en stor del overspillede originale historiske film med relation til Odense. Se registrant her.