Spring til indhold
Luk

Fynske madspecialiteter

Fynsk mad

”Syng kun længe nok om Danmarks have,

Om den dejlighed, der findes der.

Hvis en sang om Fyn jeg skulle lave,

Vil jeg prise den som Danmarks mave, mave, mave,

Det er noget, som vi ved hvad er.”

Sådan lyder første vers af en sangtekst af Hans R. Egebjerg, som i 1800-tallet hyldede Fynboen og dennes passion for mad.

 

Der er heller intet som mad og drikke, der i den grad kan samle folk. Selv i et lille land, som Danmark, har hver egn sit særkende, og Fyn har virkelig mange lækre, meget lokalt orienterede egnsretter at byde på.

På denne side vil du finde en oversigt over forskellige værker, der præsenterer fynske specialiteter og egnsretter – alt fra menigmands mad til slots- og herregårdskøkkenerne.

 

Køkkenerne på de fynske herregårde og slotte

 

Fyn rummer 123 herregårde og slotte. Langt de fleste opstod i sin tid som adelige eller kirkelige hovedgårde, der havde landbrug som hovedformål. Hvad end formålet med herregården har været, har et af betingelserne altid været køkkenet, som skulle sørge for høj og lav.

Jomfru Petersens kogebog - fra Guldalderens fyenske herregaarde

Transskriberet og udgivet af Peter Bonnevie med bistand af Else Pais. Kbh., Eget forlag, 2001. 67 sider, illustreret.

Det ægte danske køkken - stemningsbeskrivelser og opskrifter fra 22 danske herregårde

Af Charlotte Langkilde og Anne Rosenørn-Lehn.

 

Egeskov

 

Europas bedst bevarede vandborg, opført midt i 1500-tallet. Huser i dag adelsfamilien Ahlefeldt-Laurvig-Bille og er et af Fyns største turistatraktioner.

Madspecialiteter

Egeskov kogebog

Samlet og bearbejdet af Louisa Ahlefeldt-Laurvig-Bille. Opskrifter fra fem generationer

Madspecialiteter fra Egeskov Slot

af Karen Døssing.

 

Steensgaard

 

Den sydfynske herregård fra 1400-tallet rummer i dag herregårdspension, hotel og restaurant.

Herregårdsliv på Steensgaard - med opskrifter fra herregårdskøkkenet

Af Gorm Benzon og Anne Bille-Brahe.
Opskrifter fra herregårdskøkkenet grupperet efter årets gang og de dertil hørende råvarer. Desuden introduktion til herregårdens historie

 

Tranekær

 

Langelands hovedgård, det gamle slot, hvor nogle af de ældste dele er fra 1200-tallet, og hvor adelsfamilien Ahlefeldt-Laurvig har til huse.

Kjer Michaelsen, Karsten
Da økologi var hverdagskost - et slotskøkken anno 1815

Om madkultur nu og tidligere, set ud fra slotskokken Christopher Jacobsen (1776-1853) på Tranekærs kogebog fra 1815

 

Valdemars Slot

 

Det smukke slot på Tåsinge fra 1644 fungerer i dag både som residens for adelsfamilien Juel-Brockdorff og som museum.

Baronens kok

 

Baronens kok: køkkenet på Valdemars Slot

Opskrifter Finn Harris Kromann.
Opskrifter på den mad, der i løbet af et år serveres på slottet.
Indhold: Jagt, High tea, Lys, Slottet, Mørke, Sødt, Fonder

 

De fynske egnsretter

 

Selvom Fyn er et lille område, så er der mange variationer af de forskellige retter. Der er forskel på, hvorvidt retterne stammer fra kyststrækningerne, eller om det er fra landbrugsområderne. De sydfynske øer adskiller sig også en del fra selve Fyn, da øerne enten var afhængige af forsyninger fra andre steder, eller i vid udstrækning var selvforsynende.
Her er en række gode bøger fyldt med årstidernes opskrifter og disse særkende fra de forskellige egne af Fyn.

Gastronomien

Christensen, Bent

Gastronomien i Danmark - historierne om de største kokke og de bedste restauranter

Fynske kroretter

Udgivet i anledning af Købmandsforeningen Fyn's 100-års jubilæum

Fynske specialiteter

S.l.

Hestnes, Stefan
Guide til fynske fristelser - en kulinarisk rejse

Om fynske fødevarespecialiteter, deres historie og deres fremstilling, samt omtaler af fynske restauranter og opskrifter på enkelte af deres retter

Fynske fristelserHestnes, Stefan
Fynske fristelser - en kulinarisk rejse

Et bud på nogle af de råvarer og fødevarer som Fyn kan friste med: Rygeost, frisk frugt er fra Fyn, marcipan, rosengele fra Egeskov Slot, ægte fynsk honning, kijafa, chokolade, de fynske ørreder, brunsviger, ægte fynsk æblemost, boghvede, herregårdsmejerier og øl siden 1885

Hestnes, Stefan
Et hav af fynske fristelser - en rejse gennem det kulinariske Fyn

Indhold: Kirsebærland, chokoladefristelser, et hav af fjordrejer, hornfisk med kongeligt strejf, et godt kyllingeliv, mel direkte fra marken, et hav af fynske muslinger, gode sager fra Ærø, en stor aspargesmark, det fynske strandliv, fra de varme vande, råvarekalender

Koed Westergaard, Erik
Danske egnsretter - fra det gamle danske køkken

Dansk madlavning med henblik på det egnsprægede fra ca. 1860

Danske egnsretter

Lou Mortensen, Stig

Danske egnsretter - snysk, kjylar og mikmuskage

Indhold: Sønderjylland, Als, Fanø, Midtjylland, Samsø, Morsland, Thy og Vendsyssel, Læsø, Fyn, De sydfynske øer, Sjælland, Amager, Møn, Bogø og Nyord, Lolland og Falster, Bornholm

Oplev smagen af Fyn

Af Anne Mette de Visser og Lisbet Foged.

Rasmussen, Lissy 
Fynske egnsretter

For hver af årets 12 måneder redegøres for det liv og arbejde, som er forudsætningen for, at bestemte traditioner omkring mad opstår. 100 opskrifter på daglig mad er knyttet til de enkelte afsnit og desuden er der nye opskrifter fra Sortebro Kro, inspireret af de gamle opskrifter

Søndergaard, Trine
Kærlig hilsen fra Fyn - en fynsk rundrejse efter udsøgte råvarer

 

Falsled

 

Kongelig privilegeret Falsled Kro, hvis beværtningsvirksomhed blev påbegyndt i 1700-tallet af bonden Morten Jensen, har i årtier været indbegrebet af luksuriøs madlavning.

Falsled kro
Grønlykke, Lene
En omvej værd : Falsled Kro - og andre steder

Lieffroy, Jean-Louis
Falsled Kro

Kogebog med opskrifter på forretter, hovedretter og desserter fra Falsled Kro opdelt i de fire årstider

 

 

Gummerup by og Køng sogn

 

Bagværk brugt på landmaalergaarden 1910-30 - 50 gamle opskrifter fra konerne i Gummerup by og Køng sogn

Samlet og redigeret af Inger Møller.

 

Kerteminde

 

Kerteminde er én af de nordfynske fiskerbyer, kendt bl.a. for visen om Amanda.

Rudolf Mathis


Lyskær Larsen, Puk
Rundt om Fiskerestaurant Rudolf Mathis

Kogebog med opskrifter fra fiskerestauranten Rudolf Mathis i Kerteminde opdelt efter årstiderne

 

Munkebo

 

Munkebo Kro, grundlagt i 1826, er endnu et eksempel på en gammel landevejskro, der for at overleve har udformet sit helt eget koncept.

PasfallPasfall, Thomas
Mit fynske køkken

Kogebog med opskrifter på hvad Thomas Pasfall på Munkebo Kro og det fynske køkken formår med de råvarer, der gror lige uden for køkkendøren

Thomas Pasfall - årets kok 2000

Kogebog med opskrifter fra menuen på Munkebo Kro, der ejes af Thomas og Annesofie Pasfall

Årets fire bedste restauranter i Danmark - nomineret af Den danske spiseguide 2004

Af Bent Christensen.

Munkebo Kro er én af de nominerede i selskab med tre sjællandske restauranter

 

Odense

 

Egholm, Judy
Når øl bliver til mad

Første del af bogen giver faktaoplysninger om øllets historie, hvordan det brygges og hvilke typer der findes, anden del består af opskrifter på retter hvor øl indgår som ingrediens
Oel til mad

Hansen, Ebbe
Femogtyve år Under Lindetræet

Kager, desserter & konfekt med hjertet

Af Peter Kofod, Gitte Heidi Rasmussen og Rasmus Bleeg

Ideer og opskrifter til figurer, kager og konfekt til årets begivenheder
Udgivet i anledning af Odense Marcipans 100 års jubilæum

 

Rudme

 

Den store kagedag : 48 fortællinger og kageopskrifter fra Rudme og omegn

Redaktions- og arbejdsgruppe: Lars Abrahamsen ... [et al.]

Brunsviger

 

Ærø

 

Ærø har sit eget særpræg, da øen skiftevis har været mellem dansk og primær tysk indflydelse. Dertil har Ærø et langt stykke af vejen været selvforsynende, så retterne har været en god blanding af landkost og fiskeri.

Randrup, Inger
Pund te' pund: løvtens paa'kar & andet godt.

Egnsretter fra Ærø (Pund til pund - Hævede pandekager & andet godt)

Til bords på Ærø - øen rundt ad køkkenvejen

Af Keld Fuglsang Mikkelsen og Jørn Ørum-Nielsen.

Med udgangspunkt i en flok ærøboers madopskrifter, møder vi hyggelige mennesker, hører forskelligt om øens byer og sogne, om byggeskik, huse og landskaber