Spring til indhold
Luk

Ren tråd og svedige rytmer

Ren tråd og svedige rytmer
 

Det er nok ikke overdrevet at sige, at popmusikken i det 20. århundrede ændrede verden – i hvert fald ungdommens verden. De store musiknavne fra Louis Armstrong og Frank Sinatra over Elvis Presley og Buddy Holly til The Beatles, The Rolling Stones og The Who formåede i hidtil uhørt grad at aktivere de unge og give en særlig identitet til den del af befolkningen, der ikke længere var børn, men endnu ikke helt voksne. Den udvikling kom også til Odense.

 

Fyens Forum var, indtil det blev revet ned i 1978, Odenses store koncertsted. Bygningen var opført som en kombineret hal - en slags ”multihal” – hvor man kunne have mange slags arrangementer. I de 42 år Forum eksisterede, lagde huset gulv til utallige koncerter med en perlerække af musikere, som allerede var verdensberømte eller senere blev det.

 

Blandt de navne, der har spillet i Fyens Forums kuppelsal, finder man blandt andet Louis Armstrong, The Rolling Stones, The Who, Cliff Richard, Red Squares og Yardbirds.

 

Louis Armstrong (1933)

 

Louis Armstrong

Louis Armstrong fotograferet med trompeten i Fyens Forum da han besøgte Odense i 1959.

 

Louis Armstrong, der gæstede Odense første gang i 1933, blev som andre farvede musikere i 1930'erne anset som en del af fortidens "folkeudstillinger", hvor eksotiske folkeslag blev vist frem som dyr i bur. Mange danskere opfattede Amerikas sorte som afrikanske aber, der næsten lige så godt kunne være anbragt i Zoologisk Have. Fyns Tidende skrev efter Armstrongs koncert f.eks.: "Resultatet ... var en dundrende hovedpine ... Det fremmede urskovsvæsen, der var i et pænt civiliseret jakkesæt, var ved at forskrække én. Senere vænnede man sig til ham og de mærkelige hæse og dybe brøl, der sluttede hver kraftpræstation. Det var et stort barn, der var glad ved at lave rytmestøj, rester af urskovstonerne". Anmeldelsen kan næppe betegnes som udelt begejstring. Men ungdommen fik noget at snakke om. For dem var der noget uimodståeligt medrivende over Armstrongs klovnerier, rullende øjne og grimasser.

 

Tommy Steele (1958)

 

Tommy Steele i Fyens Forum 1958

Tommy Steele og hans Steelmen i gang i Fyens Forum april 1958.

 

Tommy Steele var en af de første store, udenlandske rock’n’roll stjerner, der besøgte Danmark. I april 1958 ramte Steele-feberen Odense for fuld kraft, da stjernen skulle give koncert i Fyens Forum. Billetterne til de to koncerter blev revet væk i løbet af få timer. Fyens Stiftstidende skrev, at ”Mange købte endda af deres sparepenge billetter til begge forestillinger, fordi de ikke kunne udholde den tanke, at en mulighed for at se deres idol ikke blev udnyttet.” Publikumsantallet til de to koncerter tilsammen kom op på ca. 8.000 begejstrede unge. Som Fyns Social-Demokrat efterfølgende skrev: ”Pigerne henholdsvis dånede og kom i ekstase – og med respekt at melde på vores unge kønsfællers vegne, så var det pigernes dag i går. Natten, ja det er jo deres egen, men dagen, den var Tommy Steeles.”

 

The Who (1966)

 

The Who i Fyens Forum 1966

Trommesæt og højttaler har fået kærligheden at føle. Det er Roger Daltrey til venstre, John Entwistle i baggrunden og Pete Townshend i forgrunden.

 

Pete Townshend, Roger Daltrey, John Entwistle og Keith Moon – eller med andre ord The Who – gæstede Fyens Forum den 7. juni 1966. Gruppen, der var dannet i 1963, var kendt for deres eksplosive optræden. Til Fyens Stiftstidende udtalte de ”Jo mere vi smadrer, des mere tjener vi.” 1200 unge fynboer havde købt billet til koncerten, og alt tyder på, at de fik valuta for pengene. Under det sidste nummer, ”My Generation”, der var et af gruppens allermest kendte – blev der smidt rundt med bækkener og mikrofoner, og guitarerne blev brugt til at smadre højttalere med. Den efterfølgende anmeldelse var ikke begejstret: ”Musikalsk set var The Who’s optræden et inferno af kaotiske lyde, der som torden rullede frem og tilbage i salen. Hist og her anedes en vis grundrytme. Ord forsvandt fuldstændig i det frådende hav af larm, som umuliggjorde enhver mulighed for genkendelse af de numre, der blev spillet.” Men trods anmelderens skepsis var de mange fans fulde af begejstring.

 

The Sweet (1974)

 

Stramtsiddende læder og lange lokker. The Sweet på scenen i Fyens Forum 13.10.1974.

Søndag den 13. oktober 1974 gik The Sweet på scenen i Fyens Forum. Gruppen var på toppen af deres karriere og havde allerede flere store hits på samvittigheden. Koncerten i Odense var den sidste af i alt fem i Danmark. 2.700 ellevilde unge så de fire briter levere et sceneshow med masser af røg og damp, ja, selv en kæmpemæssig videoskærm. Rockbandets kendemærke var en begejstring og energi, der blev krydret med en komplet smagløs påklædning. Og folk fik, hvad de kom efter.

”Det er længe siden, man har oplevet så begejstret og medrevet et publikum, der vildt klappende stod på stolene i en i øvrigt trykkende hede”, skrev Fyens Stiftstidendes anmelder. Han var ellers – ligesom det meste af den seriøse musikpresse – ikke imponeret over gruppens musikalske formåen. Musikken var utrolig ensformig og monoton, lød dommen. Men det var de unge imidlertid ligeglade med, og gruppen leverede i første halvdel af 1970’erne en stribe af singlehits, der gjorde dem udødelige, herunder ”Fox on the Run” og ”Ballroom Blitz”.

 

Fyens Forum blev revet ned i 1978 og nogenlunde samtidig blev The Sweet opløst. Bandet blev ganske vist gendannet flere gange og med forskellige besætninger, men det blev aldrig det samme igen.

 

/upload/stadsarkivet/om odense/brdny_laesmere.jpg

Poul Duedahls og Johnny Wøllekærs artikel i Odensebogen 2001
Jens Åge S. Petersens artikel i Odensebogen 2008