Spring til indhold
Luk

Småtryk

Småtryk! 

 

Når man tænker på trykte materialer på et bibliotek, er det velsagtens oftest bøger, der løber med opmærksomheden. Men der er i tidens løb trykt mange andre typer materiale, som man kan have glæde af at se, herunder brochurer, foldere, løbesedler og så videre. De benævnes under ét "småtryk".

 

Historiens Hus har en samling af småtryk fra hele Fyn og de omkringliggende øer opbygget fra 1978, og der er i årenes løb kommet endnu ældre publikationer til. Her er brochurer fra mange forskellige foreninger og arrangementer, kunstudstillingsfoldere, gamle turistbrochurer, små kommunale publikationer etc. De er desværre placeret på et magasin, hvor der ikke er publikumsadgang, og de er ikke registreret i biblioteksdatabasen.

 

Småtryksafdelingen i Det Kongelige Bibliotek har for nylig udgivet en meget flot bog om deres samling med titlen: 

Alle tiders tryk

 

Omslagsbilledet på bogen er et DSB tryk fra 1935 og det ser ud til at være Lillebæltsbroen, som blev indviet samme år. I bogen er der andre fynske småtryk, man kan f.eks. se en pjece fra Harald Nyborg, Vestergade 65 i Odense, der her i 1917 solgte fiskenet, ruser, våben og sportsartikler.

 

Småtrykkene i Historiens Hus bliver næppe publiceret i så flot en bogudgivelse, men nedenstående har vi scannet nogle eksempler på småtryk i vores samling. Vi arbejder med et projekt, hvor dele af samlingen skal registreres i biblioteksdatabasen og de registrerede tryk skal samtidig scannes og lægges på vores hjemmeside. Indtil da må vi bede vores brugere om at spørge os, om vi har småtryk om et bestemt emne, for småtrykkene kan let findes frem, så man kan se dem på læsesalen i Historiens Hus.

 

Her er et par eksempler på småtryk. Spørg endelig om flere. 

 

Turistbrochurer fra Bogense og Faaborg

 

Flere turistbrochurer, her om Odense og Nyborg Strand

 

Ærøskøbing 'på flaske'

 

Lejlighedssang fra Høstfesten i Odense 1850 til fordel for sårede og efterladte efter Treårskrigen og udstillingsbrochure fra kunstnergruppen Seven Rebels 1962

 

Sang- og reklamehæfte fra restauranten 'Landsbyen', Odense ca. 1951