Spring til indhold
Luk

Romaner og noveller om Odense

 

 

"Boede verdens bedste bedstemor måske ikke i Odense

- og verdens bedste onkler og tanter og mostre og fastre?

Og verdens bedste mor og far og søster og bror?

Og verdens bedste kammerater? Og verdens flotteste biografer

med de mest forjættede navne: Kosmo, Kino, Palads og Sankt Hans,

lå de måske ikke i Odense?

Var Odense måske måske ikke verdens største og verdens flotteste

og verdens eneste Odense?

- Jo, og det er ikke engang løgn."

                               Citat af Ove Sprogøe fra "Odense - det var bare verdens navle"

 

 

Ahlburg, Kirsten
H.C. Andersen liv: roman, 2004. – 98 sider (Læseværkstedet - for læsesvage voksne)
I dagbogsnotater, erindringer og nye tekster fortælles historien om H. C. Andersens fattige barndom i Odense, hans svære ungdomsår i København og tiden derefter, da han er en berømt forfatter.

 

Andersen, Henrik
Beskyttelseszonen: roman, 2011. - 359 sider
Hvorfor flytter familien Nørskov hele tiden? Da Martin bliver professionel fodboldspiller i Hansa Rostock, undersøger han moderens fortid i DDR. Familien Nødskov bor bl.a. i Assens, hvor sønnen Martin bliver det største talent nogen sinde i Assens Fodbold Club. Senere kommer han til at spille for OB, og en del af bogen foregår således også i Odense.

Arndal, Vibeke
Ambrosiuseventyret: roman, 2003. - 444 sider
I 1700-tallets begyndelse voksede salmedigteren Ambrosius Stub op som den sære søn i en skrædderfamilie, men kommer alligevel på latinskolen i Odense. Hans liv blev ikke let, men selv syntes han, det blev eventyrligt.
Samhørende: Ambrosiuseventyret; Ambrosius Digteren

 

Busk, Niels Ole 
Lidenskabens pris: roman, 2014 – 133 sider
Gymnasielæreren Maurice bliver tilkaldt af en veninde, der arbejder i politiet, for at bistå ved opklaringen af et mærkeligt og grufuldt mord med okkulte træ. Maurice kan se ting andre ikke ser, og har viden om de onde kræfter der omgiver os. På omslaget: Mord i Odense
 
Dorph, Christian 
Øjet og øret: roman, 1999. - 190 sider
Kriminalroman. Frank Harders første sag ved anklagemyndigheden i Odense drejer sig om et kvindemord. Det hele virker oplagt, men kompliceres af en gammel historie om et uopklaret barnemord og af Harders personlige motiver.

 

Fellow, John
Odensefortælling: roman, 2005. – 285 sider
Sammenhængende fortællinger, som giver et tidsbillede af Odense i 1950'erne og 1960'erne, set med en drengs øjne og fortalt med lune og sans for både det psykologiske og lokalhistoriske.

 

Fellow, John 
Vækst: roman, 2003. - 493 sider 
Gennem de tre odenseanske kammerater Simon, Otto og Andreas følges højkonjunkturerne fra 1950 til 1970.

 

Frøstrup, Ole
Måne over Fyn: roman, 2005. - 437 sider
Wolle er en dreng, som lever i Odense under besættelsen og fra sin synsvinkel oplever mange dramatiske oplevelser sammen med sin familie og de sære eksistenser som befolker Stålstræde og omegn. Erik, en af vennerne tager til Jylland, og bliver involveret i modstandskampen med fatale følger.

 

Harboe, Johnny
Demontering af nattelyset: en fragmentroman, 2013. – 192 sider.
I en række flashbacks ser en universitetsstuderende tilbage på sommerjobbet på en demonteringsstation. Med et glimt i øjet fortælles om det hårde liv og jargonen, og der reflekteres over begrebet demontering.

 

Havsteen-Mikkelsen, Harald
Svagpisser: roman, 2012 - 261 sider
Efter et traumatiserende overfald må uheldige Robert kæmpe med en udspekuleret jurist, der vil tjene på hans overfald, og jobcentret, som vil sende ham i aktivering på Odense Avisdistribution

 

Hein, Bent
Livsfarlig viden: krimi, 2014 – 393 sider
En række voldtægter og mord sætter Odense på den anden ende. Umiddelbart virker mordene tilfældige men langsomt tegner der sig et billede af en forbryder, der muligvis har tilknytning til organiseret kriminalitet.

 

Helleberg, Maria
Den hellige Knud: roman, 2005 - 268 sider
En voksen Valdemar Dane ser ved kong Knud den Helliges skrinlæggelse i 1109 tilbage på tiden som viking i England, mødet med Knud, giftermålet med Hedvig og grundlæggelsen af Dane-slægten på Daneborg på Fyn. I slutningen af vikingetiden var der kongesæde i Odense, som var en vigtig by, og en del af handlingen foregår her.

 

Herløv Petersen, Arne 
Simmer: roman, 2005. - 179 sider
Simmer er en bondesøn fra Langeland, der sendes til Odense for at blive uddannet til landsbypræst. Samtidig udpiner Kong Knud landet med nye skatter for dels at tjene kirken og dels finansiere håbløse erobringsdrømme.

 

Hesseldahl, Morten
Manden fra lavlandet : roman, 2016. – 281 sider
Fire unges udvikling har været meget forskellig frem til deres 50-års alder. Hvordan påvirker fortiden deres nutidige liv, og hvorfor stikker den ene pludseligt af til Sydamerika? Kan man gøre op med fortiden og finde et personligt perspektiv for fremtiden? I flashbacks fra de fires ungdomstid i Odense flettes fortid og nutid sammen.

 

Jeppesen, Finn 
Geddesvinget: en mærkværdig roman, 2012. - 188 sider
Den socialt isolerede og ensomme Andreas er i 40'erne, da han møder og forelsker sig i Pia. Som barn begik hans mor selvmord og hans bedste ven druknede. Disse oplevelser forfølger i skikkelse af tre ånder Andreas i hans voksne liv. Pia elsker ham og vil gerne redde ham, men kan hun? Bogen forgår hovedsagelig i Odense og Odense Å spiller en vigtig rolle i bogen.

 

Kárason, Einar 
Storm: roman, 2005. - 313 sider
Islændingen Storm er flyttet til Vollsmose og er bistandsklient, men samtidig i stand til at sno alle om sin finger. En dag udses han til at være stråmand på et islandsk romanprojekt.

 

Korch, Morten 
Spaniolerne paa Fyn: roman, 1975. - 220 sider
Om Napoleons spanske tropper i Odense 1808.

 

Korch, Morten 
Under Byens Tage: Roman fra Odense 1896-1909, 1987. - 243 sider
Skildrer hovedpersonen Nikolajs virksomhed som handelsrejsende på Fyn.
2. del af: Indenfor Voldene.

 

Larsen, Brian
Bassebo-sagen: roman, 2012. - 248 sider
Der er kommunalvalg, og i Odense handler valget om de ældre. Alt imens bykongen Basse og hans modstander kæmper om stemmerne, lurer en skandale på Bassebo - et af byens plejehjem

 

Lindgreen, Jørgen 
Farmors hus: fortællinger, 2005. - 122 sider
Simon starter i skolen under 2. verdenskrig, men må sammen med sin far flytte til farmoren og farfaren i Odense, hvor han oplever besættelsen, befrielsen og tiden efter, hvor han udvikler et socialt engagement.

 

Lindgreen, Jørgen
Oprøret i Odense: roman, 1993. - 160 sider
I august 1943 vil arbejderne i Odense have tyskerne ud af byen. Viggo, hvis kone er tyskertøs, hans familie og kammeraterne fra værftet bliver dybt involveret i modstanden mod tyskerne "Oprindeligt skrevet som radioroman til DR Radio Fyn".

 

Lindgreen, Jørgen
Sabotørens datter: fortællinger, 2007. - 178 sider
Simon er formand for den lokale afdeling af DKP, men ud over de politiske aktiviteter interesserer han sig også for kvinder, men alt forandrer sig da Sovjetunionen invaderer Ungarn i 1956.

 

Løvborg, Poul
Vejen til Odense: roman, 2006. - 266 sider
Historisk roman om Kong Knud den Helliges flugt fra Vendsyssel til Odense fra storbøndernes oprør i 1086. Med sig har han den frikøbte træl Milo, der under flugten finder sin egen identitet.

 

Marx, Vibeke
Sortehusene: roman, 2011. - 260 sider
Agnes og Kirsten har et kompliceret mor-datter forhold. De bærer begge rundt på hemmeligheder, som gør vreden og afstanden imellem dem større. På Agnes dødsleje kommer en del af dem frem i lyset.

Marx, Vibeke
Havhesten : roman, 2016. - 204 sider
Om en mordgåde, der forbinder en række menneskeskæbner. Det er Odense, der fortæller om sine indbyggere i både fortid og nutid.

 

Munksgaard, Torben
Retrograd: en forunderlig historie om en mand der bliver yngre: roman, 2007. - 371 sider
Henrik er en stille sofakartoffel, der efter sin 50 års fødselsdag beslutter mentalt at blive yngre og bryder totalt med sin stille parcelhusidyl.

 

Møller, Birger

Var det mord i Munke Mose?: roman, 2014. - 182 sider
I sit arbejdsliv var Mogens Mogensen en meget populær bibliotekar blandt skolebørn. Han kunne finde svaret på deres mange spørgsmål og derfor kaldte de ham ”Mysteriemanden”. Nu er han pensioneret, keder sig og savner børnene. Via Facebook prøver han at få kontakt med unge, der har uløste problemer. Henvendelsen bliver misforstået og han beskyldes for pædofili. Da en ung kvinde findes bevidstløs en nat i Munke Mose anholdes Mogens Mogensen, mistænkt for overfaldet. Sagen tager imidlertid en helt anden drejning.

 

Mørck, David Sparrevohn (f. 1966)
Det uvelkomne bevis: roman, 2014. - 210 sider
Sygeplejersken Annette drages uforvarende ind i en mystisk sag om et hemmeligt manuskript. Et manuskript omhandlende H. C. Andersen, som kan have afgørende betydning for verdens opfattelse af forfatteren. Og et manuskript som nogle vil slå ihjel for. Snart er Annette selv involveret i den mystiske sag.

 

Ramsland, Morten
Sumobrødre: roman, 2010. - 254 sider
11-årige Lars vokser i starten af 1980'erne op i et rækkehuskvarter i Odense, hvor valutaen er tæsk og opfindsomt tidsfordriv.

 

Reinholdt, Bo

Almester: roman, 2015. – 414 sider

Fabulerende roman om billedskæreren, billedhuggeren og maleren Claus Berg i de dramatiske år op til reformationen. Romanen er et blik ind i tidens brutale farverige dagligdag.

Claus Berg træffer i Tyskland den danske dronning Christine. Hun vil have ham til Odense for at lave en altertavle i Gråbrødre Klosterkirke, som hun vil gør til gravkirke for sin mand, kong Hans. Dronning Christine dør i Odense i 1521 og altertavlen færdiggøres nogle år senere.

Det er den altertavle, der i dag kan ses i Sankt Knuds Kirke, Odense Domkirke.

 

Royster, Kate
En usikker fremtid: roman, 2014 - 74 sider (Læseværkstedet – for læsesvage voksne)
Da Amanda forlades af sin mand, står hun alene med fire børn og intet arbejde. Hun drager til Odense, hvor hun får arbejde hos en rar skrædder, som hun forelsker sig i. Amanda bliver gravid, men skrædderen er gammel og svag. Hvad skal Amanda nu gøre?

 

Skipper, Kenneth 
Nær afgrunden: roman, 2006. - 141 sider 
Mark Sander, fængselsbetjent og nøgenmodel, tiltrækkes af pengenød til det miljø han havde forladt, gadeboksning i det indre Odense. I et miljø hvor hurtige penge er sagen, og rå vold er tilladt. Ved hjælp af den aldrende kunster Sara, som han står model for, får han en anden vinkel på sin tilværelse.

Staun, Susanne
Døderummet: thriller, 2010. - 329 sider (Krimiserie med Maria Krause; 1)
Maria Krause arbejder som retsmediciner i Odense. Da en morder begynder at udse sig unge teenagepiger som ofre, bliver Maria involveret på både det professionelle og personlige plan.

 

Staun, Susanne
Helt til grænsen: thriller, 2013. – 313 sider (Krimiserie med Maria Krause; 3)
Krimi med den aparte retsmediciner Mara Krause fra Odense. Hendes gode kollega har tilsyneladende begået selvmord, men Maria mener noget andet og undersøger sagen i største hemmelighed. Samtidig sender hendes chef mærkelige sms'er til hende, og en anden stalker hende. Hvad sker der?

 

Staun, Susanne
Hilsen fra Rexville: thriller, 2011. - 291 sider (Krimiserie med Maria Krause; 2)
Maria Krause er retsmediciner i Odense, dygtig men med et problemfyldt privatliv. Hun involverer sig i en sag om børnemishandling af værste skuffe. Samtidig modtager hun bekymrende mails fra "E". Hvem er det? Og hvad er hendes egen baggrund her?

Svalø, Ruth
Eventyrdigteren H.C. Andersens mor: roman, 2012. - 350 sider
Anne Marie Andersdatter var mor til H.C. Andersen, men hvem var faderen? Hun var uægte barn og kom tidligt ud at tjene hos en fin familie, men endte sine dage fattig og fordrukken. Vi følger hende, hendes mor og hendes frue gennem glæder og sorger, kærlighed og ægteskab

Svendsen, Hanne Marie
Rudimenter af R: roman, 2009. 261 sider
På sit dødsleje ser den danske sprogforsker Rasmus Rask (1787-1832) tilbage på sit liv, som har været præget af akademiske ambitioner, misforståelser og konstante pengesorger. I flashbacks føres vi bl.a. tilbage til barndomshjemmet i Brændekilde, hvor faderen var en klog skræddermester med en stor bogsamling. Her lærte Rasmus Rask at læse og han kom på latinskolen i Odense.

 

Sørensen, Svend Erik

H.C. Andersens mor: historien om Anne-Marie: roman, 2005. - 258 sider : ill.
Anne-Marie har ingen far, og allerede som 8-årig kommer hun ud at tjene. Hun lærer aldrig at læse og skrive, og hun får et hårdt liv i fattigdom.

 

Sørensen, Svend Erik
Historien om en mor - H.C. Andersens egen mor: roman, 2015. - 232 sider
Anne-Marie har ingen far, og allerede som 8-årig kommer hun ud at tjene. Hun lærer aldrig at læse og skrive, og hun får et hårdt liv i fattigdom.
Originaludgave: 2005
Tidligere udgave med titel: H. C. Andersens mor…2005

 

Therkelsen, Kaj
Julie: roman, 2010. - 363 sider
Romanen er fortalt som en personlig dagbog af pigen Julie Bertelsen, om hendes liv som stofmisbruger i Odense og hendes kamp for at blive stoffri.

 

Therkelsen, Kaj 
Ulmende gløder: roman, 2006. - 287 sider
Palle og Gitte lever i et rodet ægteskab med utroskab, så på et tidspunkt bryder Gitte ud og forsøger at leve et andet liv, men i sidste ende vender hun alligevel tilbage til Bjarne for at prøve på ny.

 

Thorsøe, Alex 
Slottet i Odense under Prins Kristian som Fyens Guvernør: historisk novelle, 1910. - 175 sider
Historisk novelle om Odense i årene fra 1815 – ca. 1830, hvor samfundslivet i Odense i sammenligning med andre danske købstæder havde et storstadsagtigt eller et ligefrem internationalt præg. Byen havde jo deltaget i de europæiske verdensbegivenheder og havde haft et farverigt liv med franske og spanske tropper.

 

Ulrikkeholm, Jeannet
Englens fod: roman, 1997. - 148 sider 
I et arbejderkvarter i 1960ernes Odense vokser en lille pige op hos bedsteforældrene. Den polske mormor præger hele familien med sin katolske tro, så både engle og djævle er en del af hverdagen.

 

Ulrikkeholm, Majbritte
Ind i min himmel: erindringsroman, 1998. - 143 sider 
Erindringsroman om pigen, der vokser op hos bedsteforældrene i et arbejderkvarter i Odense og bliver en stor sangerinde. Fortalt med varme, ømhed og humor - og med plads til engle og drager.
Samhørende: Ind i min himmel; Tilbage til jorden; Breve fra Maria. De to sidstnævnte titler foregår ikke så udtalt i Odense.