Spring til indhold

Eksempel: Person

Mød bogtrykker Johan Frederik Milo.

Odensedatabasen: Person

Her er så et eksempel på en person. Øverst ser du hans navn, Johan Frederik Milo. Navnet er hentet fra én af kilderne, personen er fundet i og er ikke altid helt retvisende. Der kan f.eks. mangle mellemnavne, eller navnet kan være forkert stavet. I den tidlige del af databasen kan stavemåder variere meget. I dette tilfælde er navnet dog helt rigtigt.

 

Efter navnet ses personnummeret. Nummeret er ikke et CPR-nummer - CPR går kun tilbage til 1968. Det er et internt nummer i Odensedatabasen, og det er unikt i basen for denne person. I nogle tilfælde indeholder personnummeret personens fødselsår, i andre tilfælde ikke. Som du kan se, gør det ikke i Johan Frederik Milos tilfælde.

 

Herefter ses personens fødsels- og dødsår. I Milos tilfælde kan man se, at han blev født 1717 og døde 1783. Nogle gange mangler ét eller begge disse årstal. Det afhænger af, hvilke kilder, man har kunnet finde personen i. Hvis f.eks. vi har fundet personens begravelse, er det dette årstal, man kan finde som dødsår her.

 

Herefter ses muligvis personnumrene på personens forældre. Personnumrene er klikbare, så du kan klikke videre til faderen eller moderen. I Johan Frederik Milos tilfælde er forældrene ikke fundet.

 

Og så kommer hovedindholdet på siden, listen over begivenhederne i en persons liv. Begivenhederne er sorteret alfabetisk, og der kan være mange af dem. I skrivende stund har Johan Frederik Milo hele 41 begivenheder. Det er årsagen til, at vi så ofte benytter ham som eksempel.

 

Som vist ovenfor kan der være to knapper til en begivenhed. Knappen "Kilde" (markeret med grønt i illustrationen ovenfor) giver dig yderligere oplysninger om den pågældende begivenhed. Det er de væsentligste oplysninger fra kilden. Og det indeholder den information, du skal bruge, hvis du skal finde stedet i den fysiske protokol.

 

Knappen "Person" (markeret med rødt i illustrationen ovenfor) findes ved den type begivenheder, som har en anden person tilknyttet. Ved f.eks. en vielse er det den person, som vores hovedperson er blevet gift med. Således kan man se, at Milo den 13. februar 1749 blev gift med Anna Marie Hansdatter. Et klik på knappen "Person" vil bringe dig videre til Anna Marie Hansdatter. Hvis begivenheden f.eks. er hovedpersonens datters dåb, er personen den datter. Den 30. juli 1764 blev Milos datter Catharina Maria Johansdatter Milo (Mihlau) døbt. Ved klik på personknappen ved denne begivenhed, vil Odensedatabasen springe til Catharina Maria.

 

Nogle begivenheder kan ved første øjekast godt undre. Det gælder f.eks.:

 

Ekstrapåbud: En form for skat

Hussøgning: En registrering af Odense husstande

 

Du kan se en forklaring på de enkelte begivenhedstyper ved at klikke på "Om kilderne" øverst til højre i Odensedatabasen.