Udstilling: Dansk-jødisk liv i 400 år
Udstilling om jøderne i Odense og Danmark
Jødernes historie i Odense går tilbage til 1600-tallet. Allerede i 1688 fik jøden Marcus Levin, tobaksspinder i Nyborg, tilladelse til at nedsætte sig i den fynske hovedstad, men han endte dog med at blive boende i Nyborg. Der gik endnu nogle år, før Meyer Levin i 1696 bosatte sig som den første jøde i Odense. Han havde da fået tilladelse til at handle med te og kaffe samt føre pantelånervirksomhed. I lang tid var han Odenses eneste fastboende jøde.
Grundstenen for et egentligt jødisk samfund blev lagt i december 1791, da to jødiske handelsfolk fra Fredericia, David Israel og Salomon Salomonsen, ankom til Odense med bevilling til at bo og handle i byen. I foråret 1792 fik de begge borgerskab. De næste år ankom endnu et par jødiske familier, men det var først fra 1800-tallets begyndelse indvandringen tog fart.
De fleste jøder var handelsmænd, der var kommet fra andre danske købstæder. I 1805 fik de odenseanske jøder tilladelse til at holde synagoge, som blev indrettet i et privat hus i Overgade, og i 1825 fik byens jøder også en begravelsesplads (tæt ved Assistenskirkegården). På det tidspunkt stod den jødiske menighed i Odense allerede i stampe, og den jødiske menighed døde helt ud i begyndelsen af 1900-tallet.
Fra den 27. juni til og med den 26. august viser Historiens Hus en udstilling om jøderne i Danmark og Odense i anledning af 400 året for, at Christian IV inviterede jøder til Danmark i 1622. Der er tale om en vandreudstilling, som er blevet til i samarbejde mellem Dansk jødisk Museum, Det jødiske Samfund i Danmark og Historiens Hus.
Mød fabrikant Dessau m.fl.
På vandreudstillingen bringes jøder i Danmark fra alle århundrederne til live, og publikum får viden om deres livs- og arbejdsvilkår. Udstillingen indeholder flere interaktive og legende elementer, som blandt andet fortæller om immigration til Danmark.
Selv om der er tale om en vandreudstilling, så har den fået tilføjet et kapitel om Odense, der sætter fokus på jøderne i Odenses historie gennem tre personer. Publikum møder handelsmanden Salomon Salomonsen, industrimanden Harry Dessau og koncentrationslejrfangen Magna Metz.
- Det har været utroligt spændende at dykke ned i jødernes historie i Odense. De er en del af byens fortid, som stort set er glemt i dag. Der er vel kun et meget tydeligt spor tilbage i Odense, nemlig den jødiske begravelsesplads ved Vandværksvej og Kirkegårds Allé. Vi håber, at udstillingens gæster får en interessant og spændende oplevelse i denne nyskabende udstilling, siger stadsarkivar Johnny Wøllekær.
Åbningstider: mandag, tirsdag 12-16, onsdag 10-16 og torsdag 13-18. Lukket 10.-20. juli.
Gratis adgang.
OPDATERING: Udstillingen er forlænget til og med torsdag den 7. september.