Spring til indhold

Billedsamlingen

Historiens Hus' store billedsamling indeholder millioner af billeder.

Billedsamlingen

Historiens Hus råder over en enestående billedsamling, der består af ca. 100.000 fotografier, glasplader og dias samt over fire millioner negativer. Og samlingen vokser til stadighed. De mange fotografier viser blandt andet byens gader og huse, men også begivenheder og enkeltpersoner. Billedsamlingen dækker perioden fra ca. 1860 frem til i dag, og med hovedvægten på tiden efter 1945. Fotograferne bag de mange fotografier er både glade amatører, pressefotografer og andre professionelle fotografer.

 

De mange billeder stammer fra blandt andet en række store afleveringer som f.eks. Fyens Stiftstidendes og freelance pressefotograf Carsten Andreasens, men også mange forskellige mindre afleveringer af private fotos af generel interesse.

 

Fotografierne bruges f.eks. flittigt til Stadsarkivets publikationer, udstillinger og andet. De kan ses på Historiens Hus’ læsesal. Samlingen er konstant i udvikling, da vi modtager flere tilføjelser hvert år. Derfor er kun en lille del af samlingen digitaliseret, og vi har især ikke haft mulighed for at undersøge og registrere alle billeder. Dette arbejde er konstant i gang og involverer vores dedikerede frivillige.

 

Søg selv i billeddatabaserne

De mange billeder, der allerede er blevet registreret, og som er tilgængelige, kan fremsøges på www.arkiv.dk. På arkiv.dk kan du under "Udvidet søgning" sætte "Arkiv" til "Odense Stadsarkiv", hvis du udelukkende ønsker søgeresultater fra vores samling.

 

Nogle billeder på arkiv.dk er ikke synlige. Det skyldes typisk, at de endnu ikke er blevet digitaliseret. I andre tilfælde forhindrer lovgivningen om persondatabeskyttelse og/eller ophavsret os i at vise dem.

 

Historiens Hus samarbejder desuden med Fyens Stiftstidende om billeddatabasen Fynske Billeder. Her kan du se mere end 100.000 billeder fra Fyn og der er endnu flere på vej. På Fynskebilleder.dk er det frivillige borgere der hjælper Historiens Hus med at registrere og beskrive de mange billeder der lægges på hjemmesiden og er du interesseret i at hjælpe med dette, kan du læse mere om hvordan på Fynskebilleder.dk

 

Bestil din egen kopi

Du kan købe kopier af billederne digitalt eller som fotografisk papirbillede til privat brug. Formater og priser kan du se under køb af billeder.

 

Offentliggørelse af billeder fra samlingen

Mange af billederne i samlingen kan offentliggøres. Det koster 100 kr. inkl. moms pr. billede pr. udgivelse. Det er uanset om udgivelsen er kommerciel eller ej. "Pr. udgivelse" skal forstås sådan, at de 100 kr. dækker et billede til ét projekt, sådan at f.eks. brug af billedet i en bog og brug af billedet til markedsføringen af samme bog er dækket af de 100 kr.

Foruden prisen har vi en række betingelser for offentliggørelse, der knytter sig til det enkelte billede. Send os venligst

1. Hvilke billeder ønsker du at offentliggøre?
Angiv venligst billednummer for hvert billede. På arkiv hedder det ”Nummer”. På fynskebilleder.dk hedder det ”Billednummer”.

2. Hvilken udgivelse eller projekt ønsker du at bruge billederne i?
Skriv venligst en titel eller arbejdstitel, og en nærmere beskrivelse.

3. Et CVR-nummer eller en CPR-registreret postadresse på betaleren.

Hvis du sender dette til os på historienshus@odense.dk, sender vi dig reproduktionsbetingelserne for billederne. Hvis vi ikke har rettigheder til at lade andre fremstille kopier, giver vi dig besked om det.